Ha már beköszöntött az ősz, vagy tél akkor, hogy minél hosszabb távon tudd a bőr táskáidat használni, akkor itt van néhány jó tanács egy bőrdíszművestől:

Egy Facebook csoportban (Rend a lelke mindennek- Konmari) szóba került a táskák tárolása és oda írtam hozzászólásként pár szakmai javaslatot. Ebből a gondolatból született ez a bejegyzés is, amiben összeszedtem néhány (remélem) hasznos tanácsot arra az esetre, ha megérkezik az igazán hideg, csapadékos időszak. Bízok benne, hogy hasznodra lesz és segít megőrizni a kedvenc darabjaid épségét, hogy hosszú időn keresztül, hű társad maradjon! 

 

Kezdjünk is bele:

 

Ha nagyon őszies, vagy télies már az idő és sokat kell a hidegben tartózkodnod, akkor miután bementél a jó meleg házba, vagy épp már gardrobe-ban ülsz és ott olvasol minket, ne dobozold el azonnal a táskát, mert a hideg-meleg váltakozás hatására, a felületén keletkezett pára kicsapódhat és ha nem tud szellőzni, akkor sajnos bepenészedhet! Ez az egyik legkárosabb dolog, ami történhet veletek, mert bár a penész különböző szerekkel (részben, vagy egészben) eltüntethető, kellemetlen élmény lesz neked is és a kedvenc darabod sem érdemli meg, hogy ennek vessék alá (de ha már megtörtént a baj, inkább próbáld meg megmenteni a menthetőt, minthogy szemétben végezze)!

A legjobb, ha érkezést követően vársz az elcsomagolással legalább 1-3 órát, míg a táska teljesen átszellőzik és felveszi a kellemes hőmérsékletet. Aztán gondosan beteheted a neki kialakított, jól szellőző helyére.

Különösen szuper és gondoskodó megoldás az, ha a hozzá kapott textil zsákjában (ennek hiányában, egy nem használt párnahuzatban), vagy jól szellőző dobozban tartod, így megvédheted a porosodástól.

Lehetőség szerint minden esetben páramentesítő tasakkal együtt tárold (ha nincs otthon ilyen és nem akarsz rendelni, akkor alternatív megoldásnak jó a szilikonos macskaalom, kis tüllzsákokba csomagolva -de csak azt használhatod erre a célra, amit még nem használt a cica- :D)!

A táskát/csizmát ne tedd fűtőtesthez közel (és hajszárítóval sem jó, ha szárítod!), mert a meleg hatására a bőr kiszáradhat, elváltozhat.

Ha van olyan szetted, amit évszakonként váltogatsz, vagy csak különleges időszakokban/eseményekkor használsz, akkor a használatba vétel előtt érdemes átnézni és szükség szerint leápolni.

Ez majdnem olyan, mint amikor vezetni tanulsz és minden alkalommal elmondják, hogy mielőtt elindulsz autóval győződj meg arról, hogy minden világít aminek világítani kell, aminek nem kell, az nem jelez semmit és működik a fék. Ha rendben van a kocsi, akkor mehetsz…

Lehet, nem annyira életbevágó dolog, mint ha a fék nem működne, de ha esetenként hónapokig várakozott az a táska erre az időszakra vagy alkalomra, akkor megérdemli, hogy kicsit megszeretgesd és átnézd, nehogy épp akkor szakadjon le a füle (fogója), menjen tönkre a zár, vagy cipzár, esetleg engedjen el egy cérnaszál és ömöljön ki minden fontos kincsed, miközben egy hosszú sorban álldogálsz…

 

Ápolás szempontjából több megoldás létezik, de most a 2 leggyakrabban kapható bőrökből készült kiegészítőkre térek ki:

1, Az úgynevezett „box bőrök” már kikészítésüktől fogva jobban viselik a szélsőségesebb időjárást, de azokra is ráfér évszakváltáskor egy kis törődés! Ezt a bőrt úgy ismered fel, hogy többnyire puha, fényes az anyaga, „boxolható”. Eltudom képzelni, hogy a boxzsákokat ebből készítették régen és innen kapta a nevét, de ez csak az én gondolatom. 🙂 Ha piszkos, elsőnek, enyhén nedves, kissé szappanos ronggyal, törölgesd át egy nem látható részén. Ha nem kopik a színe és megvagy elégedve a tisztítási minőséggel, akkor a teljes bőr felületet ugyanígy megtudod takarítani (Vigyázat! Ha többféle bőr kombinálásával készült a táska/cipő, akkor mindegyik bőrön külön kell próbát tesztelni!). Tisztítást követően, ha van otthon bőrápoló krémed, akkor azzal törölgesd át a felületét, ha még nincs, akkor beszerezheted bármely nagyobb áruházban/cipőboltban. Mi méhviaszt használunk ápolásra, mert ad a felületnek egy szép fényességet, kis vízálló bevonattal rendelkezik, tud szellőzni a bőr és nem utolsó sorban, jó az illata! 🙂

2, Borús időben érdemes átgondolni, a velúr, nubuk bőrből készült kiegészítők használatát! Úgy tudod megkülönböztetni a korábban írt bőrtől, hogy kicsit bolyhos a felülete, matt hatású a színe, tapintáskor enyhén akad a bőrhöz, miközben simítod a felületét. Abban az esetben is megfontolandó a viselésük, ha többnyire autóval közlekedsz, mert ki és beszálláskor összecsaphatod azokat!
Hogy elkerüld ezt a nem kívánt helyzetet, vagy akár az esőcseppek későbbi nyomát szeretett darabodon, érdemes vízálló sprayvel vékonyan lefújni, vagy speciális bőrápoló krémmel lekezelni a felületét! Ha már megtörtént a baj és látható elváltozás lett az anyagon, akkor lehet rá speciális tisztítószert kapni, ami kiegészítve egy kefével (akár, egy még nem használt fogkefe is segítségedre lehet) szépen felfrissítheti a felületet (itt is fontos, hogy elsőnek egy nem látható helyen próbát tegyél!).

Köszönöm, hogy elolvastad!

Ha tetszett a cikk, oszd meg, hátha másnak is segítségére válik!

Minden visszajelzést örömmel fogadunk, így ha van bármi gondolatod ezzel kapcsolatban, amit megosztanál velünk várjuk visszajelzésed!

Évi

Share the Post:

Related Posts

Karbantartás

Karbantartást végzünk az oldalon, ha esetleg valamit nem találnál meg, vagy kérdésed van,  jelezz nekünk és segítünk!

Hogy érsz el minket?

Írj az info@leanisleather.com email címre, vagy hívj a +36308661122-es számon! telefonon munkanapokon 9.00 – 17.00 között, üzenetben bármikor elérsz minket és 24 órán belül válaszolunk!

Feliratkoztál már?

Ha mindig értesülni szeretnél az aktuális történéseinkről

Hírlevél?

Ha szeretnél feliratkozni
Kattints ide!